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와인 스토리

샴페인 이야기

<Cremant de Bourgogne>에 붙은 cremant (크레망)의 의미가 뭘까.. 그냥 궁금해서 한번 찾아봤습니다. 프랑스어가 생소해서 지역명인가 하는 생각도 들었는데.. 아무랟 아닌 것 같고.. 새벽이라 대충 여기까지만.. 정리는 나중에 한번 해봐야할 것 같네요.




- 아래는 위키페디아에서 찾은 정보.


The designation Cremant was previously used for sparkling wines from the Champagne region which were produced with slightly less carbon dioxide and somewhat lower bottle pressure (typically 2-3 atmospheres instead of 5-6).[9] These wines were rare in comparison to regular, full-pressure Champagne. 



The Cremant designation was also used for sparkling wines from the Loire valley, in the form of Cremant de Saumur and Cremant de Vouvray, without being defined as separate appellations. In 1975, Cremant de Loire was given formal recognition as an AOC, and was followed by Cremant de Bourgogne (1975) and Cremant d'Alsace (1976). When in the late 1980s lobbying by Champagne producers led to methode champenoise being forbidden within the European Union as a designation for the traditional method, the term Cremant was given its present definition. This meant that the use of "Cremant" in the Champagne region was discontinued and additional French Cremant AOCs were created from 1990, starting with Bordeaux and Limoux.



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Fully sparkling wines, such as Champagne, are generally sold with 5 to 6 atmospheres of pressure in the bottle. This is nearly twice the pressure found in an automobile tire. European Union regulations define a sparkling wine as any wine with an excess of 3 atmospheres in pressure. These include German Sekt, Spanish Espumoso, Italian Spumante and French Cremant or Mousseux wines. Semi-sparkling wines are defined as those with between 1 and 2.5 atmospheres of pressures and include German spritzig, Italian frizzante and French petillant wines. The amount of pressure in the wine is determined by the amount of sugar added during the tirage stage at the beginning of the secondary fermentation with more sugar producing increased amount of carbon dioxide gas and thus pressure in the wine.



윗글만 보면.. 스파클링 와인 종류가 크게 세가지로 나눠지네요. 


Fully sparkling wines  ... 샴페인(강? 발포성 와인)

sparkling wine ... 크레망(아마 중간에 위치.. 그래서 moderately sparkling 이라고 하는지도..)

Semi-sparkling wines ...  뻬띠앙(약 발포성 와인)






- 아래는 네이버에서 찾은 정보.


스파클링 와인에서 가장 대표적이며 인기있는 와인이 샴페인(Champagne)인데, 모든 스파클링 와인을 샴페인이라고 하는 것은 아니며 프랑스의 샹파뉴(Champagne)지역에서 생산된 것만을 샴페인이라고 부를 수 있다. 샹파뉴 지방은 연간 평균기온이 매우 낮아 포도를 재배하기에는 좋지 않은 기후조건이다. 하지만 이러한 기후조건 때문에 신맛이 강하고 세심하고 예리한 맛의 와인이 제조될 수있는 것이다. 프랑스의 다른 지역에서 제조된 스파클링 와인을 크레망(Crement), 맹 무쐬(Vin Mousseux)라고 부른다. 




* 샴페인(Champagne): 프랑스에서 생산되는 스파클링와인 중, 샹파뉴 지방에서 생산된 것만을 샴페인 혹은 샹파뉴(Champagne)라고 표기할 수 있습니다. 

* 페티양(Petillant): 압력이 약한 스파클링와인으로 2 기압 정도 되며, 일반 병에 넣어서 판매합니다.

* 크레망(Cremant)): 샴페인보다 조금 압력이 약한 스파클링와인으로 샴페인이 6기압인데 비하여 크레망은 3.5-4.0 기압이며, 병 하나씩 발효시켜 만듭니다.

* 무쉐(Mousseux): 샴페인 외 모든 스파클링와인의 총칭으로 3 기압 이상이며, 제조방법은 어떤 식이든 상관없습니다.